Η διατροφή είναι ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η οικοδέσποινα γιατί από αυτήν θα εξαρτηθεί η διατήρηση της υγείας των μελών της οικογενείας της καθώς και η κανονική τους ανάπτυξη. Μερικές απλές γνώσεις Διαιτητικής θα την βοηθήσουν στο να καταρτίσει το διαιτολόγιο της εβδομάδος, λαμβάνοντας υπόψη της την ηλικία των παιδιών της, τις ασχολίες τους και την εποχή του έτους.

Σαν αρχή της θα πρέπει να έχει το αξίωμα: Ποικιλία τροφής. Ότι λείπει από μια τροφή υπάρχει στην άλλη και έτσι ο οργανισμός παίρνει όλα τα συστατικά που του χρειάζονται για την κανονική του συντήρηση και ανάπτυξη. Η μονόπλευρη δίαιτα, δηλαδή τα ίδια φαγητά καθημερινώς επαναλαμβανόμενα, όσο θρεπτικά και αν είναι, δεν μπορούν να δώσουν στον οργανισμό όλα τα συστατικά που χρειάζεται. Ποικιλία τροφής λοιπόν.

Κρέας, ψάρια, πουλερικά, αυγά, τυρί, γάλα και φρέσκο βούτυρο δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό διαιτολόγιο, όταν μάλιστα στην οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά. Πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και όσπρια πρέπει να συνδυάζονται με τα προηγούμενα, όλα δε να συμπληρώνονται με λαχανικά, βρασμένα ή ωμά και με φρούτα, που εφοδιάζουν τον οργανισμό με άλατα και βιταμίνες.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξει η οικοδέσποινα είναι ο καλός συνδυασμός των διαφόρων τροφίμων, ώστε στο τραπέζι της να παρουσιάζονται καλοσερβιρισμένα πλήρη γεύματα με ωραία χρώματα και με ευχάριστη γεύση, που να προκαλούν την όρεξη και να έχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία, που θα δώσουν την υγεία και την δύναμη στην οικογένεια. Να προσέξει να μην συνηθίζει τα παιδιά της στην πολυφαγία, γιατί όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά και κουράζει το πεπτικό σύστημα. Η Ελληνική οικογένεια συνηθίζει να τρώει το βράδυ το ίδιο φαγητό του μεσημεριού. Καλόν είναι, στην περίπτωση αυτή, να προστίθεται και κάτι καινούργιο, (σαλάτα, αυγό, γιαούρτι) για να αποφεύγεται η μονοτονία που χαλάει την όρεξη.

Η οικογένεια πρέπει να έχει ορισμένες ώρες φαγητού και το μεσημέρι και το βράδυ τα γεύματα πρέπει να είναι κανονικά. Η συνήθεια μερικών να τρώνε πολύ το μεσημέρι και το βράδυ τίποτα, δεν είναι καθόλου καλή. Οι μεγάλοι πρέπει να μοιράζουν την ημερήσια τροφή τους σε 3 γεύματα, πρωί, μεσημέρι, και βράδυ, τα δε παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους σε 4 και 5 γεύματα την ημέρα. Έχοντας αυτά υπόψιν η οικοδέσποινα θα σκεφθεί και θα ετοιμάσει ένα καλό και θρεπτικό διαιτολόγιο για την οικογένειά της με την πεποίθηση ότι έτσι εξασφαλίζει την υγεία και δημιουργεί γερούς οργανισμούς και δυνατούς ανθρώπους.

Διαιτολόγιο