Λάρδωμα κρεάτων


Παρόλο που το λάρδωμα δεν συνηθίζεται στα σπίτια μας, πρέπει να σας το εξηγήσουμε και να σας αναπτύξουμε τα πλεονεκτήματα της εργασίας αυτής.
Η ανάγκη του λαρδωματος των κρεάτων δημιουργείται λόγω της ισχνότητας τους.
Δηλαδή, επειδή διάφορα κομμάτια κρέατος, π.χ., το βοδινό φιλέτο και το κόντρα φιλέτο δεν έχουν πάχος, και αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης ηλικίας των ζώων και της κακής τους διατροφής, γιαυτό χρειάζεται να τους προσθέσουμε το σχετικό πάχος, το οποίο τα καθιστά περισσότερο νόστιμα και όταν ψήνονται τα εμποδίζει να ξεραίνονται.
Γενικά το λαρδωμα γίνεται στα μαύρα κρέατα, δηλαδή στο βοδινό και στο πρόβειο.
Επίσης χρειάζονται λαρδωμα τα κρέατα του κυνηγίου, π.χ., του λαγού, ζαρκαδιού κ.τ.λ., καθώς και το κρέας των πουλιών του κυνηγίου, π.χ., της πέρδικας, μπεκάτσας κ.τ.λ.
Επίσης λαρδωνουμε και τα άσπρα κρέατα, π.χ., μοσχάρι, πουλερικά, άλλα σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.
Το λαρδωμα των κρεάτων γίνεται κατά διάφορους τρόπους, οι οποίοι είναι οι εξής - Κόβουμε το λαρδί σε λεπτές και μακρουλές λωρίδες, τόσο λεπτές ώστε να περνούν από την τρύπα της ειδικής βελόνας του λαρδωματος.
Περνάμε μια λουρίδα μέσα σε μια βελόνα (λαρδοβελονα) και τη βυθίζουμε μέσα στα κομμάτια του κρέατος που θέλουμε να λαρδωσουμε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να βγει η μύτη της βελόνας σε απόσταση 3 - 5 εκ. περίπου από εκεί όπου πρωτοτρυπήσαμε το κρέας.
Τραβάμε τότε από τη μύτη τη βελόνα, ώστε να τη βγάλουμε από το κρέας.
Μόλις βγει η βελόνα από το κρέας, κανονίζουμε ώστε το λαρδί που έχει περάσει μαζί με τη βελόνα να μείνει μέσα στο κρέας, κατά τρόπο που οι δυο άκρες του, δηλαδή εκεί όπου το πρωτοτρυπήσαμε και εκεί όπου βγήκε η βελόνα, να εξέχουν περίπου 1 - 1 1/2 εκ.
Κατά τον ίδιο τρόπο λαρδωνουμε όση επιφάνεια του κρέατος θέλουμε.
Το λαρδωμα των κρεάτων γίνεται και με άλλον τρόπο, με τη βοήθεια ενός εργαλείου λαρδωματος.
Κάνουμε μια τρύπα στο κρέας, αφού προηγουμένως έχουμε γεμίσει το κοίλωμα του εργαλείου με λαρδί.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε το κρέας και με καρότα, βάζοντας λεπτές λουρίδες καρότου στο κοίλωμα του εργαλείου λαρδωματος.
Το λαρδωμα αυτό γίνεται όχι στην επιφάνεια, όπως με τον προηγούμενο τρόπο, άλλα κατά μήκος του κρέατος ώστε, όταν το κόβουμε φέτες, το λαρδωμενο κρέας να μοιάζει με σαλάμι.
Άλλα ο ευκολότερος τρόπος λαρδωματος είναι να καλύψουμε το κομμάτι του κρέατος που θέλουμε να λαρδωσουμε με πλατιές φέτες λαρδιού, τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί καταλλήλως.
Τις χτυπάμε δηλαδή με μπαλτά ώστε να πλατύνουν και τις δένουμε με σπάγκο μαζί με το κομμάτι του κρέατος.
Με αυτούς τους τρόπους του λαρδωματος του κρέατος επιτυγχάνουμε να το ενισχύσουμε με λίπος και να το κάνουμε πιο νόστιμο και μαλακό.


Άλλες συνταγές για Κρεατικά

  • Συνταγή για Δαμάλι ραγού μελιτζάνες

  • Συνταγή για Μυαλά με λαδόξυδο

  • Συνταγή για Αρνί κοκκινιστό με λαχανικά

  • Συνταγή για Γλώσσα βοδινή με σάλτσα πικάντικη