Κότα βραστή


ΚΟΤΑ - ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Η κότα παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους, άλλα η καλύτερη χρησιμοποίησή της είναι για ζουμί. Ο ελληνικός λαός, με τη γνωστή παροιμία του "η παλιά κότα έχει το ζουμί", καθορίζει τη βασική χρησιμοποίηση της κότας.
Το κοτόπουλο παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους, ψητό, μπρεζέ κ.τ.λ., και συνήθως σερβίρεται ολόκληρο. Γενικά το κοτόπουλο έχει λευκό, τρυφερό και μαλακό κρέας.
ΚΟΤΑ ΒΡΑΣΤΗ
1 κότα
300 γραμ. καρότα
500 γραμ. πατάτες μικρές
500 γραμ. κολοκυθάκια μικρά
μερικές ρίζες σέλινο
μερικά μικρά κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι

Παίρνουμε τη κότα, την καψαλίζουμε, την καθαρίζουμε και τη ράβουμε κατά τον γνωστό τρόπο. Αφού τη ράψουμε, την πλένουμε καλά και τη βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε με νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, όταν κοντεύει να πάρει βράση, την ξαφρίζουμε. Προσθέτουμε τότε το ανάλογο αλάτι, τα καρότα καθαρισμένα, τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα, χωρίς όμως να κόψουμε τις ρίζες με μαχαίρι άλλα μόνο ξυσμένα για να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο. Επίσης προσθέτουμε και τις ρίζες το σέλινο, και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να σιγοβράσουν.
Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε να βράσουν με αλατισμένο νερό, χωριστά το καθένα. Όταν βράσουν, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα μαζί. Τους προσθέτουμε και λίγο ζουμί από την κότα και τα αφήνουμε σε μέρος ζεστό μέχρι το σερβίρισμα.
Στο μεταξύ θα έχει βράσει και η κότα - η οποία χρειάζεται για να βράσει, εάν είναι πουλάδα, 1. 1/2 - 2 ώρες περίπου, αν είναι μεγάλη κότα, μπορεί να χρειαστεί 2. 1/2 - 3 ώρες περίπου. Όταν βράσει η κότα, τη βγάζουμε από την κατσαρόλα και την αφήνουμε πρόχειρα μέσα σε ένα πιάτο. Στραγγίζουμε το ζουμί μέσα σε μια κατσαρόλα, παίρνουμε τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και το σέλινο και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τις πατάτες και τα κολοκυθάκια. Με το ζουμί μπορούμε να παρασκευάσουμε μια σούπα ρύζι αυγολέμονο ή το χρησιμοποιούμε γενικά για ζωμό. Τη βραστή κότα τη σερβίρουμε ως εξής: Αφαιρούμε τους σπάγκους από την κότα και την κόβουμε κατά τον γνωστό τρόπο. Κατόπιν τοποθετούμε στο κέντρο μιας μακρουλής πιατέλας τα κομμάτια της κότας σχηματίζοντας την κότα (βάζουμε δηλαδή διάφορα κομμάτια κατάλληλα στο μέρος όπου βρίσκονταν πριν από το τεμαχισμό). Γύρω από την κότα βάζουμε για γαρνιτούρα τα διάφορα χορταρικά (πατάτες, κολοκυθάκια, καρότα, κρεμμυδάκια και ρίζες σέλινο) σε διάφορα σημεία της πιατέλας και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν θέλουμε, συνοδεύουμε την κότα, χωριστά μέσα σε σαλτσιέρα, με μια σάλτσα γερμανική, την οποία παρασκευάζουμε κατά τον γνωστό τρόπο. Χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της ζουμί από κότα.


Άλλες συνταγές για Πουλερικά

  • Συνταγή για Κοτόπουλα στιφάδο

  • Συνταγή για Κόψιμο ωμών και ψημένων πουλερικών

  • Συνταγή για Γάλος και γαλοπούλα

  • Συνταγή για Κοτόπουλο κοκκινιστό