Έλκος - Δυσκοιλιότητα


ΕΛΚΟΣ
Στην κρίση, για 1 - 2 εβδομάδες.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Τα λαχανικά, τα φρούτα, το ψωμί, τα γλυκά, οι τηγανητές πατάτες, οι πατάτες σάλτσα, οι ξηροί καρποί, οι ντομάτες, τα όσπρια, το κυνήγι, τα αλλαντικά, οι σάλτσες, τα αυγά ομελέτα, τα τηγανητά ψάρια, ο τόνος, οι σαρδέλες, οι αντζούγιες και οι ζωμοί.
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: Τροφές κοπανισμένες και βρασμένες στο νερό ή στον ατμό. Λίγο αλάτι. Αφεψήματα καρπών αγριοτριανταφυλλιάς, χυμοί ωμών γλυκών καρπών και ωμών πατατών. Γεύματα 5 - 6 ημερησίως.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ: Ψωμί από αλεύρι πιτουράτο, ωμά λαχανικά και φρούτα, σακχαρούχα τρόφιμα, ξινά γαλακτερά τρόφιμα, λεμονάδες, τουρσιά. Ψήσιμο που δημιουργεί χοντρή κόρα, παρασκεύασμα χυλών.
ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ: Οι φρουτοπελτέδες, το κακάο, το δυνατό τσάι. Κάθε πρωί νηστικός γλυκό κρύο νερό όπου έχουν βουτηχτεί δαμάσκηνα ή σταφίδα.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ: Το άσπρο ψωμί, τα γλυκίσματα, οι τηγανητές πατάτες, οι πατάτες σοτέ και με σάλτσα, οι ξηροί καρποί, τα κάστανα, το κυνήγι, τα αλλαντικά, το κρέας με σάλτσα, τα έντερα, το πλήρες γάλα, το συμπυκνωμένο γάλα, οι ομελέτες, τα σκληρά και με σάλτσες αυγά, τα τηγανητά ψάρια, ο τόνος, οι αντζούγιες και οι σαρδέλες.