Γρανίτες - παγωτά


Οι γρανίτες είναι παγωτά, που έχουν για βάση τους το χυμό των φρούτων. Γίνονται με χυμό φρούτων και ανάλογη ζάχαρη και νερό, σε όσα δεν γίνονται από γλυκά φρούτα (αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα), προστίθεται και λίγος χυμός λεμονιού.

Η εκτέλεση της γρανίτας είναι πολύ απλή και εύκολη. Η μόνη δυσκολία πού παρουσιάζει είναι ο καθορισμός της πυκνότητας του χυμού. Αυτό γίνεται με ειδικά βαθμόμετρα, που πωλούνται στην αγορά και ονομάζονται κοινώς γράδα. Ανακατεύετε το χυμό, τη ζάχαρη και το νερό και τα βάζετε σε μια γυάλινη κανάτα. Βυθίζετε μέσα το γράδο και αν βυθίζεται μέχρι το βαθμό 17, σημαίνει ότι οι αναλογίες του υγρού είναι οι κανονικές, αν βυθίζεται λιγότερο και δείχνει π.χ. 14-20 βαθμούς πρέπει να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, και αν βυθίζεται περισσότερο και δείχνει 13-14 βαθμούς τότε θα προσθέσετε νερό μέχρι το γράδο δείξει πάλι 17 βαθμούς.

Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να έχουν όλοι γράδο στο σπίτι τους, μπορείτε να δοκιμάσετε αλλιώς. Βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο λίγο από το μείγμα και ρίχνετε μέσα ένα αυγό, αφού το έχετε πλύνει. Το αυγό βυθίζεται ως ένα σημείο και επιπλέει. Αν βυθίζεται ως τη μέση, το σιρόπι έχει την κανονική πυκνότητα. Πολλοί όμως κάνουν θαυμάσιες γρανίτες, δοκιμάζοντας απλώς τη γλυκύτητα τού μείγματος. Πάντως όταν αρχίσετε το γύρισμα τού παγωτού, θα καταλάβετε αν είναι καλό, γιατί, αν είναι πολύ πυκνό, δεν πήζει και θα πρέπει να προσθέσετε λίγο νερό.

Οι γρανίτες σερβίρονται σε ψηλά ποτήρια με δυο κουταλιές παγωμένο νερό και με ψηλά κουτάλια ή ειδικά κουταλάκια - καλαμάκια (γυάλινα) ή σκέτα καλαμάκια. Τα παγωτά γρανίτες, χρωματίζονται με 2-3 σταγόνες ανάλογο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Αφού ανακατέψετε καλά το μείγμα τού φρούτου με το νερό και τη ζάχαρη, το ρίχνετε σε δοχείο παγωτού ή σουπιερίτσα και το τοποθετείτε στην κατάψυξη. Μόλις αρχίσει να πήζει (μετά 1 - 2 ώρες), το βγάζετε και το χτυπάτε με σύρμα αυγών, ρόδες αυγών, βαρύ πιρούνι ή μίξερ, για να ξεσβολιάσει. Ξαναβάζετε στην κατάψυξη και ξαναχτυπάτε μετά από 1 - 2 ώρες.

Αφήνετε να πήξει τελείως. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη γρανίτα σας λίγο ζελέ. Θα πάρετε ένα κουταλάκι ζελέ ανάλογου φρούτου με τη γρανίτα, που ετοιμάζετε. π.χ. φράουλα. Ανοίγετε το κουτί και μετράτε 7 - 2 κουταλιές κοφτές ζελέ σκόνη - φράουλα. Το διαλύετε με ένα φλιτζανάκι του καφέ κοφτό νερό και το ρίχνετε μέσα στο μείγμα της συνταγής, που έχετε ετοιμάσει. Ανακατεύετε πολύ καλά, ρίχνετε στο δοχείο τού παγωτού και παγώνετε στην κατάψυξη. Βγάζετε μετά από 1 - 2 ώρες και χτυπάτε να ξεσβολιάσει. Ξαναβάζετε στην κατάψυξη και αφήνετε να πήξει.