ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ


Οι φυτικές τροφές, αφού μαγειρευτούν, αφομοιώνονται ευκολότερα από τον οργανισμό, πολλαπλασιάζεται η καροτίνη ή προβιταμίνη Α τους (που στον οργανισμό του ανθρώπου γίνεται βιταμίνη Α), η κυτταρίνη τους γίνεται λιγότερο ερεθιστική και καταστρέφονται τα παράσιτα, τα μικρόβια και τα αυγά τους. Με πολύ υψηλή θερμοκρασία γίνεται αποστείρωση και συντήρηση, άλλα καταστρέφονται οι βιταμίνες Α και C, τα ευδιάλυτα στο νερό συστατικά (λευκώματα, βιταμίνες Β, C) και σχεδόν όλες οι ορυκτές ύλες.
Τα λαχανικά χάνουν: όταν είναι εκτεθειμένα στον ηλιακό φως, 3 φορές περισσότερο βιταμίνη C και 5 φορές βιταμίνη Β1 (από ο,τι θα έχαναν αν ήταν αποθηκευμένα στη σκιά), 25 - 80% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C μέσα σε 3 ημέρες ακόμη και στα σκοτεινά, 15% των βιταμινών τους με την παραμικρή υπέρβαση του χρόνου μαγειρέματός τους. Το νερό τους αφαιρεί θρεπτικές ουσίες. Χύνοντας πάνω τους βραστό νερό, αυτά χάνουν πολύ περισσότερες θρεπτικές ουσίες, από ο,τι όταν βράζουν, άλλα χάνουν την πικρή γεύση, όσα έχουν. Αφού τα πλύνετε, τα σκεπάζετε με υγρές πετσέτες για να μην στεγνώσουν και οξειδωθεί η βιταμίνη C. Είναι πιο νόστιμα όταν δεν είναι παραβρασμένα. Βράζουν στους 75 - 100 βαθμούς Κελσίου. Πρώτα τα τσιγαρίζετε και μετά τα βράζετε.
Τις πατάτες τις βάζετε σε βραστό νερό. 10 - 15 λεπτά πριν βράσουν τελείως κλείνετε τη φωτιά. Αν το κάλυμμα του μαγειρικού σκεύους εφαρμόζει καλά, η θερμότητα που συγκεντρώθηκε στο εσωτερικό αρκεί για την ολοκλήρωση του βρασίματος. Έτσι δεν καταστρέφονται οι βιταμίνες. Το ξαναζέσταμα του φαγητού, καταστρέφει τις βιταμίνες του.
Στα μαγειρικά σκεύη υπό πίεση ο μικρότερος χρόνος παρασκευής είναι στις 0,8 ατμόσφαιρες και η μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με πίεση από 0,2 - 0,5 ατμ.
Εμπλουτίζετε τις τροφές, χρησιμοποιώντας αποβουτυρωμένο φρέσκο γάλα (σε σούπες και σε σάλτσες), ορεκτικά γαρνιρίσματα (μαϊντανό, ραπανάκια, ντομάτα, πιπεριές, λεμόνι), ωμά λαχανικά, σπανάκι, καρότο, σέλινο, ωμές σαλάτες και φρέσκα φρούτα.