ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ


Τα χορταρικά κατέχουν εξαιρετική θέση ανάμεσα στις τροφές μας. Υπάρχουν σε αυτά βασικότατα συστατικά για τη διατροφή μας που αφομοιώνονται από τον οργανισμό μας ευκολότερα και καλύτερα παρά αν τα έπαιρνε από άλλη τροφή. Τα λευκώματα, οι υδατάνθρακες και τα αλκαλικά που περιέχουν, μαρτυρούν ότι είναι πολύτιμη τροφή.
Δεν συνιστώνται όμως για εκείνους που έχουν ανάγκη από υπερσιτισμό, διότι δεν έχουν πολλές θερμίδες.
Καλύτερα να χρησιμοποιείτε τα χορταρικά εκείνα που μπορούν να φαγωθούν ωμά, γιατί διατηρούν όλα τα συστατικά και τις βιταμίνες τους.
Πολλές γυναίκες δεν ξέρουν πως να φτιάξουν ένα χορταρικό, πόση ώρα πρέπει να το αφήσουν στη φωτιά ή τι ποσότητα πρέπει να βάλουν ανάλογα με τα άτομα που πρέπει να σερβίρουν.
Άλλες πάλι γυναίκες νομίζουν ότι είναι απλούστατη η διαδικασία βρασίματος των χορταρικών. Και όμως, πρόκειται για μια αληθινή τέχνη που πρέπει να κατέχει μια καλή νοικοκυρά. Το να μην ξέρει να φτιάξει ένα πολύπλοκο φαγητό, δεν είναι αμάρτημα. Είναι όμως απαράδεκτο να μην ξέρει να βράσει ένα χορταρικό.
Για να βράσετε καλύτερα τα χορταρικά, όταν το νερό είναι ασβεστούχο, προσθέτετε 2 - 3% αλάτι.
Δεν πρέπει να ρίχνετε τα χορταρικά μέσα στο νερό πριν βράσει. Προτού τα ρίξετε, αλατίζετε το νερό.
Χρησιμοποιείτε πάντα ανοξείδωτα εργαλεία για το καθάρισμα και το ξεφλούδισμα των χορταρικών. Τα σκευή αυτά πρέπει να είναι καλά γανωμένα.
Τα πράσινα χορταρικά πρέπει να τα βράζετε σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα για να μην κιτρινίσουν, σε δυνατή φωτιά.
Τα λευκά χόρτα (κουνουπίδι κτλ.) πρέπει να τα βράζετε σε σιγανή φωτιά και σε σκεπασμένη κατσαρόλα για να διατηρήσουν τη λευκότητα τους.
Χωνεύονται πιο εύκολα τα λαχανικά, αν προσθέσετε προηγουμένως στο νερό μισό κουταλάκι σόδα.
Είδη χορταρικών
Αγκινάρα - Είναι θρεπτική και δυναμωτική. Συνιστάται στις παθήσεις του ήπατος, ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ίκτερο και λιθίαση, στους χρόνιους διαρροϊκούς και στους φυματικούς. Είναι γαλακταγωγός και ωφελεί τις γυναίκες που θηλάζουν. Το ζουμί της (3 ποτηράκια την ημέρα με ζάχαρη) ωφελεί στο συκώτι και βοηθάει στη φυσιολογική λειτουργία της πέψης.
Αζούματο - Το αζούματο έχει θρεπτικές, ιδιότητες. Θεραπεύει τα σκουλήκια των εντέρων και τη μεγαλοσπληνία. Τονώνει τον οργανισμό και τον διεγείρει σεξουαλικά. Ανακατεμένο με μελί καθαρίζει το πρόσωπο και αφαιρεί την κακοσμία από τις μασχάλες.
Καρότο - Τα καρότα περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό - άμυλο, λίπος και σάκχαρο. Είναι εύπεπτα και βοηθούν εναντίον της δυσκοιλιότητας.
Κοκκινογούλι ή πατζάρι - Περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες για τον οργανισμό.
Λάχανο - Είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές. Είναι επίσης και θεραπευτικό. Το ζουμί του, π.χ., είναι φλογιστικό και κάνει καλό στον βήχα των φυματικών. Το υγρό του ωμού λάχανου θεραπεύει πολλές παθήσεις του στομάχου. Το λάχανο, επίσης, διαλύει τα άλατα.
Κρεμμύδι - Το κρεμμύδι έχει βιταμίνες θαυματουργές και πρέπει να τρώγεται ωμό. Οπωσδήποτε όμως, όσα χορταρικά έχουν ίνες, βλάπτουν στις ασθένειες των εντέρων.


Άλλες συνταγές για Λαχανικά

  • Συνταγή για Πως φτιάχνουμε σπιτικές λιαστές ντομάτες

  • Συνταγή για ΓΟΓΓΥΛΙΑ

  • Συνταγή για ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

  • Συνταγή για Βλίτα μαγειρεμένα