Κοτόπουλα καπαμά


2 κοτόπουλα (500 - 650 γραμ. το καθένα)
1 ποτήρι του νερού κρασί άσπρο αρετσίνωτο
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
500 γραμ. ντομάτες φρέσκες ή ανάλογο μπελτέ
λίγο αλεύρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Καψαλίζουμε και καθαρίζουμε τα κοτόπουλα κατά τον γνωστό τρόπο. Κατόπιν τα κόβουμε σε 5 κομμάτια το καθένα (δηλαδή δυο τα πόδια, δυο οι φτερούγες και ένα κομμάτι το στήθος) ή τέσσερα κομμάτια (τα δυο πόδια, και οι φτερούγες μαζί με το μισό στήθος η καθεμιά). Κατόπιν πλένουμε τα κομμάτια, τα σκουπίζουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι. Μετά βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά με το βούτυρο. Όταν λιώσει και κάψει, ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε τόσο όσο χρειάζεται να χρωματιστούν και από τις δυο μεριές. Όταν τσιγαριστούν, παίρνουμε τα κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα.
Μέσα στο τηγάνι με το βούτυρο, το οποίο πρέπει να φροντίσουμε να μην μαυρίσει με το τσιγάρισμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το χρωματίζουμε. Κατόπιν προσθέτουμε 2 - 3 κουταλιές σούπας αλεύρι και το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρις ότου χρωματιστεί. Αν το βούτυρο δεν φτάνει για να διαλύσει το αλεύρι, προσθέτουμε ακόμα λίγο, ή καλύτερα προσθέτουμε αντί για βούτυρο λίγο πάχος χοιρινό εάν έχουμε. Όταν το αλεύρι καβουρδιστεί και πάρει ένα καστανό χρώμα, το σβήνουμε με το κρασί και το ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε και τις ντομάτες - αν είναι φρέσκες, προσθέτουμε μόνο το ζουμί τους, το οποίο περνάμε από τρυπητό - αν είναι μπελτές, τον διαλύουμε με λίγο νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 1 - 2 βράσεις και στη συνέχεια την περνάμε από σινουά μέσα στην κατσαρόλα και βάζουμε τα κομμάτια από τα κοτόπουλα.
Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι, αν η σάλτσα είναι πολύ σφιχτή, πρέπει να τη διαλύσουμε με ζωμό ή νερό. Όταν περάσουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα κοτόπουλα, βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει προσθέτοντας και το ανάλογο αλατοπίπερο, καθώς και νερό αν χρειάζεται. Όταν ψηθεί, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε το φαγητό ως εξής: Στο κέντρο μιας στρογγυλής πιατέλας βάζουμε σε σχήμα λόφου πουρέ από πατάτες και γύρω γύρω τοποθετούμε τα κομμάτια από τα κοτόπουλα. Από πάνω από το φαγητό περιχύνουμε τη σάλτσα την οποία προηγουμένως πυκνώνουμε καταλλήλως, και σερβίρουμε.


Άλλες συνταγές για Πουλερικά

  • Συνταγή για Κοτόπουλα με μπάμιες

  • Συνταγή για Κόντρα φιλέτο στην κατσαρόλα

  • Συνταγή για Κοτόπουλα στιφάδο

  • Συνταγή για Τρυγόνια με σάλτσα